Vriendschapsarmbandjes

Een vriendschapsarmband of vriendschapsbandje is een armband die je zelf maakt voor een vriend of een vriendin als symbolische bevestiging voor de vriendschap.
Oorspronkelijk werden deze kleurrijke armbandjes gemaakt door Indianen in Zuid-Amerika. Volgens de traditie werd een vriendschapsarmband om de pols van een vriend geknoopt, die op dat moment een wens kon doen. De wens zou door de kracht van de gedachten in vervulling gaan op het moment dat het armbandje door slijtage vanzelf van de pols viel.
In de jaren '60 en '70 droegen vooral hippies de bandjes, maar inmiddels is het een wereldwijd fenomeen. In de westerse samenleving ziet men de armbandjes vooral bij jongeren.


Materialen

Een vriendschapsarmbandje wordt meestal van draad of garen gemaakt. Het meest wordt er haakkatoen of borduurgaren gebruikt. Dit materiaal is in veel verschillende diktes en kleuren te verkrijgen. Het belangrijkste is dat de draad niet rekbaar is. Wat je zelf het liefst gebruikt is persoonlijk en hangt af van je project.

Veel armbandjes worden met bijvoorbeeld vlechtjes of koordjes om de pols geknoopt, maar je kunt ook knoopjes, eindklemmen of slotjes gebruiken.
Verder kun je nog naar wens kralen en/of bedels gebruiken voor de bandjes.

Om fijn te kunnen knopen, is het handig om je werk ergens aan vast te maken. Dat kan op veel verschillende manieren: een klembord gebruiken, een tafelpoot/deurklink, het werk met plakband of tape op tafel plakken, iets heel zwaars erop zetten of vastspelden/vastklemmen aan bijvoorbeeld een kussen.
Als je onderweg wil knopen (bijvoorbeeld in de trein) kun je je werkje ook met een veiligheidsspeld of een stevige (haar)klem aan je broek maken ter hoogte van je knie.


Knooptechnieken

De meest gebruikte knoop voor vriendschapsarmbandjes is de vriendschapsknoop of de dubbele festonknoop. Deze knoop bestaat uit 2 delen. Je kunt de vriendschapsknoop zowel naar links als naar rechts maken.

Er zijn 4 basisknopen:
  • Bij de knoop naar rechts (vaak afgekort tot RR) maak je 2x een knoop naar rechts.
  • Bij de knoop naar links (vaak afgekort tot LL) maak je 2x een knoop naar links.
  • Bij een rechts-links knoop (vaak afgekort tot RL) maak je eerst een knoop naar rechts en dan met dezelfde draad naar links.
  • Bij een links-rechts knoop (vaak afgekort tot LR) maak je eerst een knoop naar links en dan met dezelfde draad naar rechts.
Door de verschillende basisknopen te variëren krijg je allerlei patronen.

De twee meest bekende technieken om vriendschapsarmbandjes te knopen zijn rijtjes knopen en de 2-om-2 methode.
Bij rijtjes knopen ga je steeds naar de naastgelegen draad.
Bij de 2-om-2 methode knoop je steeds de draden in groepjes van 2 draden. Je knoopt dan in horizontale rijen. Na de eerste rij leg je de eerste en laatste draad opzij en maak je nieuwe groepjes. Na deze rij komen de eerste en laatste draad er weer bij enzovoorts.





Knooppatronen of knoopdiagrammen lezen

In een knoopdiagram kun je zien waar je welke vriendschapsknoop moet maken. De 4 basisknopen hebben elk een eigen symbool:




Daarnaast geeft het diagram/patroon informatie over hoe je moet knopen om het patroon te krijgen.


Rijtjes knopen
Bij rijtjes knopen lees je het patroon diagonaal en knoop je volgens de symbolen elke draad. Bij onderstaand eenvoudig diagram van een visgraat/chevronpatroon knoop je dus eerst de rode rij, daarna de blauwe, enzovoorts.




In de 2-om-2 methode knoop je als volgt:
2-om-2 methode

  • Rij 1 (paars): draad 1 en 2 2x naar rechts, draad 3 en 4 2x naar rechts en draad 5 en 6 2x naar links.
  • Rij 2 (blauw): draad 1 leg je opzij, met draad 2 en 3 knoop je 2x naar rechts, met draad 4 en 5 knoop je 2x naar links en draad 6 leg je opzij.
  • Rij 3 (groen): draad 1 en 2 2x naar rechts, draad 3 en 4 2x naar rechts en draad 5 en 6 2x naar links.
  • Rij 4 (rood): draad 1 leg je opzij, met draad 2 en 3 knoop je 2x naar rechts, met draad 4 en 5 knoop je 2x naar links en draad 6 leg je opzij.
  • Rij 5 (oranje): draad 1 en 2 2x naar rechts, draad 3 en 4 2x naar rechts en draad 5 en 6 2x naar links.
  • Enzovoorts.


Afwerken van een vriendschapsarmbandje

Een vriendschapsarmbandje kun je op verschillende manieren afwerken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen en eindigen met een simpele vlecht, een visgraatvlecht of gedraaide koordjes. Je kunt ook een simpel beginlusje of tweekleurig beginlusje maken en eindigen met twee vlechtjes, visgraatvlechtjes of gedraaide koordjes. Je kunt ook nog een afgewerkt lusje maken. Verder kun je als sluiting een lusje en een leuke knoop gebruiken of 2 veter- of eindklemmen.

Simpel beginlusje:




Tweekleurig beginlusje:




Geïntegreerd lusje:





Bandje afwerken met rond gedraaid koordje:





Bandje met een schuine kant afwerken:




Bandje met een punt afwerken:





Tips


  • Als je een foutje hebt gemaakt, is het handig om het meteen uit te halen en opnieuw te doen. Een foutje blijf je namelijk altijd zien. 
  • Om makkelijk een draad los te halen, kun je een naald met een stompe punt gebruiken (bijvoorbeeld een stompe borduurnaald of dunne garennaald). Je kunt dan de naald in de knoop steken en zo voorzichtig losmaken. Let wel op dat je niet ín de draden steekt, omdat de draden dan beschadigen, gaan pluizen of zelfs breken.


  • Om de stompe naald niet zo snel kwijt te raken, kun je er een koord aan maken. Het koord helpt om de naald niet makkelijk kwijt te raken of om de naald bijvoorbeeld aan je klembord vast te maken. 


  • Als je moeite hebt om de draden uit elkaar te houden, kun je een soort loom maken van karton.


  • Verlengen of vervangen van een te korte of gebroken draad:





Voorbeelden

Pijlpunten (Arrowhead)



Hartjes en strepen:





Skull (doodshoofd):





Kleurrijke cirkels:



Dubbele visgraat (alternating chevron):



Regenboog ruitjes:




Kleurige zebra:



Pink Ribbon Awareness:




Opengewerkt armbandje:




Dubbele hartjes en streepjes:




Pijlpunten (Arrowhead) #2:





Bakstenen (Bricks):





Zolino:





Hartjes:




Infinity:




Jipijapa:





Stoere tweekleurige armband:





Tribal:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten